In Blog

Wat is het eigenlijk, multi-cloud?

Multi-cloud is al enige tijd een begrip in de cloud computing industrie, maar er is nog steeds verwarring over wat het nu precies is. Waar we het meestal wel over eens zijn is dat het iets zegt over het mixen en combineren van de beste technologieën en services van verschillende cloud providers om zo tot de best mogelijke oplossing voor een bepaalde organisatie en/of ‘workload’ te komen.

Multi-cloud door organische groei

Bij de meeste bedrijven is het hebben van meerdere cloud providers in eerste instantie niet eens een bewuste keuze. Wat we veelal zien is dat er sprake is van een organische groei. Werkt een bepaalde businessunit bijvoorbeeld met Microsoft gebaseerde technologie dan is het een haast logische stap om voor Azure te kiezen. Tegelijkertijd kan men ergens anders in de organisatie een keuze maken voor AWS en is de afdeling IT haar ‘in-house’ SAP HANA omgeving aan het ‘verhuizen’ naar de cloud. En zie daar, de multi-cloud organisatie is een feit.

Nog geen keuze gemaakt? Op zoek naar handvaten? We schreven er een whitepaper over. Hier te downloaden.

De voordelen van een multi-cloud strategie

De flexibiliteit die multi-cloud met zich meebrengt is bepalend voor hoe de industrie in de komende jaren vorm zal krijgen. Organisaties zullen de diverse voordelen er van in gaan zien en uit nutten. De ‘drivers’ voor een multi-cloud strategie zijn gebaseerd op zaken als functionaliteit, prijsstelling en wet- en regelgeving, maar er is meer.

  • Geen ‘vendor lock-in’

Je hoeft niet meer op één paard te wedden. Daardoor kun je de kosten in de hand houden, is er sprake van een hoge mate van flexibiliteit en wendbaarheid en kun je de mogelijke risico’s beter spreiden.

  • Meerdere oplossingen mogelijk

Voor iedere afdeling/team de oplossing die het meeste aansluit bij datgene wat men wenst; geen ‘onze size fits all’ oplossing.

  • Risico’s minimaliseren

Het spreiden van ‘workloads’ over meerdere omgevingen (clouds) draagt bij aan het verminderen van mogelijke downtime en elimineert een tekort aan bandbreedte.

  • Continuïteit

Een volwaardige Disaster Recovery toepassing (leveranciers onafhankelijk) is dichterbij dan ooit. Resources en data zijn altijd aanwezig op twee locaties.

  • Verbetering van geografische spreiding

Door de inzet van meerdere clouds kun je er voor kiezen om, vanuit een geografisch perspectief, je platform zo dicht mogelijk bij de doelgroep te plaatsen. Mogelijke latency problemen zijn daardoor van de baan, maar ook eventuele issues rondom data soevereiniteit worden hiermee ‘afgedekt’.

  • Kostenreductie

Iedere provider heeft zijn eigen incentives en/of speciale tarieven. Per project kan bepaald worden welke prijs het beste past bij de benodigde oplossing. Grotere omgevingen lenen zich er zelfs voor om de verschillende aanbieders een prijsopgave te laten doen waardoor er ruimte ontstaat voor onderhandeling.

Meerdere cloud leveranciers, de status

In een recent onderzoek (download PDF) van Microsoft en 451Research bleek dat een derde van de respondenten nu al met 4 of meer cloud leveranciers werkt. Een wat ouder onderzoek, dat van Dimensional Research liet twee jaar geleden al zien dat multi-cloud bij diverse organisaties hoog op de agenda staat: 77 procent van de ondervraagde bedrijven zei toen om binnen 2 jaar multi-cloud architecturen te implementeren. Deze ogenschijnlijke grootschalige acceptatie van multi-cloud duidt op een verschuiving in de manier waarop organisaties met hun leveranciers zullen gaan samenwerken. Het is niet langer een kwestie van wie het beste in alles is, maar wie is het beste in verschillende dingen.

De uitdagingen bij het beheer van verschillende cloudplatformen

De overgang naar een multi-cloud oplossing is niet geheel zonder risico’s. In zijn algemeenheid heeft het gemiddelde IT team er al moeite mee om alle ‘wildgroei’ binnen de organisatie in goede banen te leiden. Er is een chronisch te kort aan gekwalificeerd personeel en het up-to-date houden van kennis is haast onmogelijk.

Met name vanuit de optiek van kennis, beheer, resources en regie staat de gemiddelde CIO voor de nodige uitdagingen. Als gevolg hiervan zoeken organisaties steeds vaker naar deskundige hulp in de vorm van managed service providers die in staat zijn om meerdere verschillende cloudplatformen te beheren. Zij dragen bij aan de juiste keuze in relatie tot de vraagstelling, houden rekening met wet- en regelgeving, zorgen voor beveiliging en weten als geen ander wat er bij komt kijken om een omgeving ook operationeel te onderhouden.

De juiste ‘trusted partner’ respecteert de bestaande IT afdeling door hun de regie in handen te geven. Met de juiste tools zijn zij in staat om weer grip te krijgen op ‘de business’ en kunnen zij hun focus verleggen naar het verbeteren van de kwaliteit van hun dienstverlening.

De toekomst van een multi-cloud strategie

Uit een onderzoek in 2016 van IDC bleek dat 86 procent van de bedrijven die hier aan deelnamen voorspelden dat zij binnen twee jaar een multi-cloud strategie zouden omarmen. Vanuit de business wil men immers kunnen beschikken over de beste infrastructuur en services in combinatie met de meest optimale prijs-kwaliteit verhouding. Vanuit die optiek is het voor iedere organisatie wenselijk om mee te ontwikkelen. Iedereen wil immers competitief blijven.

Maar dat is niet alles. Alle cloud providers zijn continue in ontwikkeling. Bijna dagelijks worden er nieuwe features gelanceerd en daardoor is er sprake van een constante stroom aan innovatie. Beperk je je tot één provider dan beperk je je qua innovatie tot waar deze partij mee komt. Een multi-cloud strategie maakt het mogelijk om gebruik te maken van ‘state-of-the-art’ technologie. Hierdoor kan ieder bedrijf pro-actief acteren en systematisch kiezen voor de service die het beste bij haar past.

Kritische succesfactor: kies een platformonafhankelijke partner 

Alles wijst er op dat de toekomst van IT in een multi-cloud strategie ligt. De opkomst van deze ontwikkeling zal grote veranderingen met zich meebrengen: Hoe zullen organisaties omgaan met hun leveranciers? En hoe zullen de verschillende leveranciers met elkaar omgaan?

Een multi-cloud strategie zal een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de transformatie die veel bedrijven door moeten maken om concurrerend en onderscheidend te blijven. Met de keuze voor de juiste partner kan er sprake zijn van een soepele transitie zodat de business optimaal kan profiteren van alle voordelen die er te behalen zijn. Om het ‘Wij van WC-eend’ effect te vermijden is het dan wel zaak dat de partner die deze transitie verzorgd niet over een eigen platform beschikt. Daarmee is objectiviteit geborgd. En ‘last-but-not-least’, kies een partner die DevOps spreekt.

Waarom DevOps essentieel is? We schreven er een whitepaper over; hier te downloaden.

Meer weten?

Is je interesse gewekt? Zin om eens vrijblijvend te sparren? Vul onderstaand formulier in en we maken snel een afspraak!

Meer lezen