AVROTROS en Wie Is De Mol? app

Wie is de Mol? is een Nederlands televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de publieke omroep AVROTROS en wordt geproduceerd door de Nederlandse productiemaatschappij IDTV. Het programma draait om een spel, waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de mol, degene die het spel in het geheim saboteert. De winnaar krijgt de pot.

Wie is de Mol? is enkele keren het op een na best bekeken programma van de dag geworden, na het achtuurjournaal. In het seizoen 2017 kende men een gemiddeld aantal kijkers van 2,5 miljoen en een piek van bijna 3 miljoen.

Het succesvolle televisie format staat sinds enkele jaren niet meer op zichzelf. In 2014 werd de afdeling interactieve media van AVROTROS gevraagd een bijbehorende app te realiseren.

Probleemschets

Voor de gebruikers van de Wie-Is-De-Mol? app is een optimale spelbeleving van cruciaal belang. En dat vertaalt zich naar een 100% beschikbaarheid en snelle responstijden. Normaal gesproken geen bijzondere opgave, ware het niet dat er op zaterdagavond een kleine 700.000 gelijktijdige spelers online zijn. In de eerste jaren leidde dat herhaaldelijk tot een tijdelijke niet beschikbaarheid of zelfs een totale uitval van het onderliggende platform. Niet zo vreemd, omdat er sprake was van een fysiek platform wat uiteraard zijn beperkingen (plafond) kent ten aanzien van compute power.

De app is gebaseerd op een Linux Apache MySQL PHP (LAMP) stack. Deze bewezen technologie draagt bij aan een hoge mate van betrouwbaarheid, maar kent als nadeel dat er slechts een beperkte mogelijkheid is tot het op- en afschalen van capaciteit.

In aanloop naar de uitzending is er ruimte voor het optimaliseren van de app en de onderliggende technologie en de gebruikte infrastructuur. De omgeving die daartoe ter beschikking stond was redelijk statisch en beperkt in capaciteit. Bovenal was er sprake van een stroperig proces ten aanzien van nieuwe deployments en het testen er van.

Een DevOps gebaseerde werkwijze, on-demand compute capaciteit en pay-per-use

De uitdaging bij de Wie Is De Mol? app was om de bestaande capaciteit van de ‘oude’ applicatie met een factor 10 te vergroten. Dit was met traditionele techniek en werkwijze nooit in het beschikbare tijdsbestek van 1 maand mogelijk geweest. In nauwe samenspraak met de applicatieontwikkelaar Elastique leverde CloudMerge in het voortraject telkens ‘on-demand’ een nieuwe infra-configuratie. Ongeacht de grootte of complexiteit van de omgeving. De ontwikkelaars konden daardoor snel elke gewenste configuratie uitproberen. Door de korte ‘feedback-loop’ werden er in hoog tempo continue verbeteringen doorgevoerd. Uiteindelijk ontstond er een recept dat goed werkte, en daardoor op elk gewenst moment geleverd kon worden. Met deze DevOps gebaseerde werkwijze zijn wij in staat geweest om in een periode van 1 maand ca. 100 nieuwe release uit te rollen.

Tussen de uitzendingen door is er sprake van een zeer beperkte set aan capaciteit. Echter, naar mate de eerste uitzending dichterbij kwam schaalde de capaciteit van het onderliggende platform op met zo’n 1200%. Op het piekmoment werden er maar liefst 700.000 gelijktijdige gebruikers bediend. Voor deze specifieke case maakte CloudMerge gebruik van de cloud van het in Rotterdam gevestigde CloudVPS en had men ten behoeve van een mogelijke uitwijk ook nog capaciteit bij AWS klaar staan.

Helemaal als een verrassing kwam het succesvolle verloop van het gebruik van de app niet. In aanloop naar de eerste uitzending werd het platform flink aan de tand gevoelt door een externe onafhankelijke partij. Hiertoe nam men Computest in de arm. Zij verzorgden een reeks aan stress- en loadtesten die er toe bij droegen dat alle betrokken partijen met een gerust gevoel de zaterdagavond tegemoet gingen.

De service van CloudMerge

De DevOps gebaseerde aanpak van CloudMerge maakt samenwerking tussen development, infra en operations compleet anders. De traditionele grenzen en vertragingsfactoren bestaan simpelweg niet meer. Dit is ook precies wat men bedoeld met termen als ‘Agile’ en ‘Continuous Development’. Het is de natuurlijke manier van werken die hoort bij moderne cloud technologie. De combinatie van juiste werkwijze en technologie stelt de IT-afdeling in staat om weer veel vaker ‘ja’ te zeggen. Om op een gestandaardiseerde wijze invulling te kunnen geven aan dit ‘nieuwe werken’ ontwikkelden wij CloudMerge CODE. Een service die ontwikkelaars in staat stelt om hun time to market substantieel te verkorten, de TCO te verlagen, van Capex naar Opex te transformeren en last-but-not-least: zich volledig te kunnen concentreren op hun core competentie: code schrijven.

Wil je meer weten van deze case?

We gaan de dialoog graag met je aan!